Rychlý rozbor Modern Horizons 3 - 3. část (2024)

Dorlas si pro nás připravil třetí díl rozboru k edici Modern Horizons 3, tak neváhejte a podívejte se, co nám přinese jedna z nejočekávanějších MtG edic roku 2024, která je zaměřená na formát Modern. Těšit se můžeme nejen na nové karty, ale i na reprinty starších karet. Součástí edice budou Fetch landy a obrovské Eldrazi bytosti. Pojďme se společně podívat, jak to celé bude vypadat.

Pokud vám unikl předchozí díl,tak si ho můžete zobrazit na následující stránce, ať vám neuniknou žádné nové karty.

Modern Horizons 3 časť 3

Zdravím všetkých. Som tu s poslednou časťou môjho Rýchleho rozboru Modern Horizons 3. Takže mi už zostali iba viacfarebné karty, bezfarebné artefakty spolu seldraziami akeďže ich prišlo naozaj dosť dobrých, tak som osobitnú sekciu venoval i zemiam.

Musím tiež povedať, že som sa pri hodnotení tejto sady naozaj bavil. Ikeď som si uvedomil ito, ako ďaleko sa Magic za tie roky dostal.* Najlepšie na to bohužiaľ poukazujú karty ako Decree of Justice, Fledgling Dragon alebo Barbarian Ring. Všetko to boli vo svojej dobe kľúčové karty najlepších deckov. Jediný modrý legacy deck, ktorý som kedy hral bol UGr Threshold deck, kde bol Dragon neskutočný. Ateraz už to nie je ani dobré limited účko.

* Rád by som pripomenul - ina margo posledného článku ďalšieho slovenského prispievateľa akamaráta – že ja som začínal sMagicom ešte včasoch Revised. Teda aby som použil ten správny technický termín, tak keď ja už som hral MtG, tak Michal „ešte dreveného kačera po zemi ťahal“ :o)

Tiež som si uvedomil (pre mňa bohužiaľ, že ivtejto časti pokračoval prísun kombo kariet. Nie všetky boli silné, nie všetky kombá budú hrateľné, ale ak počítam ipredchádzajúce diely, tak skartami ako Nadu (+ Shuko), Primal Prayers (+ Guide of Souls + Acererak), Shifting Woodland (+ Omniscience), Wight of the Reliquary (+ Retreat to Coralhelm), Basking Broodscale (+ Rosie Cotton) akopcom ďalších na ktoré som ani neprišiel (alebo na ktoré som nenarazil pri „brouzdání“ internetom) – je toho naozaj dosť.

Ale zase aby som sa iba nesťažoval, som rád, že sa Magic vyvíja, že prichádzajú zábavne karty astratégie a že sa vyrovnávajú farby. Idnes samozrejme niečo újde, nejaká farba toho dostane trochu viac, ale porovnajte to sdobou kedy bol vydaný Ancestral Recall a súčasne Healing Salve, Force of Will asúčasne Scars of the Veteran, alebo keď mal Magic iba 4 farby (bielu, modrú, čiernu a červenú), tak toto je rozhodne zmena klepšiemu.

Takže poďme na to.

Produkty z MtG sady Modern Horizons 3 najdete na našem partnerském webu Veselý drak.

VIACFAREBNÁ

Level 1

Nadu, Winged Wisdom

Čo bolo zlé na Leovoldovi? Ja viem, že Nadu nezabráni súperovi naťahať si kopec kariet. Napríklad cez Jeden prsteň. Ale zase na moderne nie je Brainstorm. Na druhej strane lieta, má farebne jednoduchší casting cost, má ojedna väčšiu odolnosť (takže sa nedá zabiť Lightning Boltom) aťahá karty iza vlastné spelly a ability, takže ma otrošku širšie možnosti využitia. Potrebujeme ešte jednu ďalšiu bytosť aShuko (čo je artefakt, ktorý nám vie nájsť ako Stoneforge Mystic tak Urza's Saga) nám postupne potiahne celý deck apoloží na stôl všetky zeme. Ktoré samozrejme – aby toho nebolo málo – prídu na stôl netapnuté. Stačí pridať nejakú ochranu, blinkovacie spelly, cieliace ability za 0 mán apodobne amáme vystarané. Môžeme získať karty vnašom kole rovnako dobre ako vsúperovom. Modrá má kopec možností ako prerušiť súperov removal aochrániť si tak Nadu. Zvlášť pri neustálom prísune kariet. Aaby ešte ani to nestačilo, Nadu neťahá karty. Ukazuje ich a dáva na stôl, alebo do ruky. Takže obchádza Orcish Bowmasters, Sheoldred iNarset. Toto je neskutočne silná karta. Naposledy mala simická karta takýto power level, keď prišiel Uro. Anechcem byť zlý prorok - ale je možné, že Nadu postretne rovnaký osud?

Level 2

Wight of the Reliquary

Páčia sa mi tie mierne odkazy vtejto sade na vminulosti vydané karty. Aj keď - ak mám byť úprimný, tak Knight of the Reliquary to nie je. Ak sa pozeráme na to, aký dopad mal Knight vo svojej dobe aaký môže mať Wight vo svojej. Pretože Knight obetoval zeme, hľadal zeme azväčšoval sa za zeme. Wight hľadá a zväčšuje sa za bytosti aobčas nám ta bytosť prosto môže chýbať. Takže znova, ako veľa iných dobrých kariet vtejto sade, kladie iWight dôraz na deckbuiding. Nemôžeme Wight-a len tak „vraziť“ do akéhokoľvek decku amyslieť si, že to bude fungovať. Pretože potom riskujeme, že nebudeme mať čo obetovať. Ale zase stojí iba dve many astakým Bloodghast-om si dokážeme nájsť ana stôl priniesť akúkoľvek zem zknižnice. Čo nás nielen narampí, ale dá nám prístup ktým najlepším zemiam na formáte (Urza's Saga, Shifting Woodland, ...), alebo iktým one off utility zemiam, ktoré si môžeme dať do mainu (Bojuka Bog, Cephalid Coliseum, Field of Ruin, ...). Ato nie je málo. Pričom ak pridáme do decku Retreat to Coralhelm, tak dokážeme na stôl naraz priniesť všetky naše zeme. Aak to budú púšte (Festering Gulch, Soured Springs, Soured Springs + nejaké iné) tak dokážeme rovno iudeliť 20 damage. Ale to asi nie je kombo na modern. Takže pravdepodobnejšie vyzerá nejaký ten value Golgari Midrange pracujúci srecursívnymi bytosťami a utiliti landami.

Psychic Frog

Nie je to najlepší two drop vsade, ale namojom liste je vysoko. Mohol by sa hrať vnejakom Dimir Aggro-Kontrole. Vyložený vdruhom kole má veľkú šancu, že vtreťom zasiahne súpera apotiahne kartu. Tiež je svojou aktivačnou abilitou chránený pred Boltom (a väčšinou burn spellov), apritom sa tým zväčší napríklad na 3/4-ku atak bude znova väčšia šanca, že prejde cez obrancov apotiahnutím karty nahradí straty. Apri nejakom extra drawe – sčím by modrá nemala mať problém - budeme môcť vďaka discardu aexilovaniu zhrobu urobiť ijeden veľký letecký útok. Nebude to až „Psychatog level“ devastujúci útok, hlavne preto ... pretože nemáme rok 2000. Hráči majú kdispozícii lepší removal, power level modernu je niekde úplne inde atak podobne. Takže sa pravdepodobne nebude opakovať situácia zrokov 2000 až 2002 kedy Psychatog stvoril vlastný deck, skôr Psychic Frog zapadne do nejakých iných. Akeďže je to i „discard outlet“, je možné, že ho využijú ibalíky, ktoré chcú nejaké karty dostať do hrobu. Neviem nakoľko je to pravdepodobné, ale idecky ako Dimir Reanimator aDimir Delírium ho minimálne môžu vyskúšať.

Level 3

Phlage, Titan of Fire's Fury

Nie je to Uro. Anie je to ani Kroxa. Ale nie je to ani zlé. Technicky je to prvý removal prilepený na bytosti vtomto supercykle. Ja viem, že 3 damage na trojmanovom „sorcery“ nie je nič moc, ale je to aspoň niečo. Ale je možné, že ju postretne práve osud Kroxy. Bude sa vdeckoch hrať ako one off. Ak vôbec. Dokázal by som si túto bytosť predstaviť vmodernovom Boros Burne. Lenže to je deck, ktorý chce vyhrať skôr ako budeme môcť zaplatiť 4 many adostať ju zhrobu. Ale ako som už párkrát písal, takémuto typu decku občas dôjde dych anevie udeliť posledný damage. Toto by mohlo byť riešenie na situácie, kedy sa niečo pokazí. Možno ju budú vedieť využiť i viacfarebné decky ako Fourcolor Omnath a Niv-Mizzet. Alebo skončí iba vsideboarde na konkrétnych súperov. Sám som zvedavý.

Invert Polarity

Uznávam, môže to byť horší Cancel. Na druhej strane je tu šanca, že súperovi ukradneme jeho One Ring alebo Griefa. Čo môže naozaj otáčať hru. Okrem toho je tu šanca jedna kjednej, že ním dokážeme poriešiť i neprerušiteľný spell. Napríklad Primeval Titana alebo Tishana's Tidebinder-a zosielaného skrz Cavern of Souls. Aak by nemala na moderne teraz modrá kdispozícii toľko kvalitných prerušovaní (vrátane tých free), vyvolala by táto karta určite väčší rozruch. Možno si ale nejaký izzet nadšenci jeden kus (na súperove veľké spelly) do sidebaordu dajú.

Planar Genesis

Ono sa to možno na prvý pohľad nezdá, ale toto je dosť univerzálna karta. Na konci súperovho kola si pozrieme vrchné 4 karty arozhodneme sa čo je pre nás lepšie. Ak potrebujeme urobiť landrop amať vtreťom kole potenciálne 4 zeme na stole, zvolíme si Growth Spiral mód astrochou šťastia to zvládneme. Ale ak súrne potrebujeme konkrétny typ karty (removal, prerušovanie, ...), zvolíme si Impulse mód as trochou šťastia ho nájdeme. Výhodou je, že Genesis nehľadá iba basic land. Najväčším problémom tak bude asi jej farebná kombinácia. Simic nie je práve najčastejšia kombinácia na moderne, ale možno Fourcolor Omnath by mu miesto našiel. Nie že by teda mal nejako extra voľného miesta vmaine, ale možnosť to je. Alebo možno Bant Kontrol.

Abstruse Appropriation

Túto kartu zviazali takým množstvom obmedzení, že jej možno „zlomili krk“. Teoreticky je to pekný zdroj kartovej výhody. Niečo na štýl Hostage Taker-a. Len namiesto 2/3 bytosti získame väčší rozptyl cieľov. Lenže. Itak stojí 4 many. Hodí sa viac menej iba do „eldrazi deckov“, pričom sama osebe to nie je eldrazi karta, aby mohla napríklad čerpať discount skariet ako Eldrazi Temple. Plus mám dojem, že najbližší eldraziovia budú buď zelení, alebo zeleno-modrí. Takže to veľmi ružovo nevidím. No už len zdôvodu schopnosti „ukradnúť“ súperovi jeho One Ring, tak už len kvôli tomu by som ju rozhodne v nejakom decku vyskúšal.

Cranial Ram

Základná otázka samozrejme znie, prečo hrať túto kartu, keď môže hrať rovno Cranial Plating?. Najlepšia odpoveď je asi: „Pretože Plating je hrozný topdeck po súperovej globálke“. Ram nebude síce tiež žiadna výhra, ale snejakými artefaktovými zemami, to bude aspoň niečo. Inak je samozrejme odosť horší, pretože má dve rozdielne farby vmanacoste a pretože ho nedokážeme equipnúť instantne. Neviem či bude Rakdos Affinita na moderne aspoň na niečo, ale nikde inde sa Ram neuchytí.

Kudo, King Among Bears

Toto je naozaj iba commanderovka, ale keď on dokáže toľko zaujímavých vecí. Posilní (teraz už musím povedať) Goyfov o +2/+2. Rovnako všetky bytosti v (potenciálne) Selesnya Hardened Scales balíku. Zabije Death´s Shadow-a. Zmenší všetky veľké bytosti v Living Ende. Môže byť „lordom“ pre všetky tokens decky. Áno ja viem. Uznávam - je to memečko! Ale keď on toho dokáže toľko :o) Bohužiaľ iba videálnom svete.

Imskir Iron-Eater

Podobná situácia ako uCranial Ram. Prečo hrať jeho, keď môžem hrať Thought Monitor? Predsa len - Monitor stojí sedem mán, potenciálne jednu a potiahne dve karty. Je síce iba 2/2-ka, ale zase lieta. Ale Imskir stojí osem mán, potenciálne dve a dokáže potiahnuť tak 3+ kariet. Je to síce 5/5-ka, ale zase nemá evasion. Jediná odpoveď čo ma napadá je: „Pretože chcem hrať Rakdos Affinitu“. Popravde si ale myslím, že dokiaľ vnejakej ďalšej sade nevydajú Wizardi do tejto farebnej kombinácie nejakú tu ozajstnú bombu, tak dovtedy to ... nebude tá správna odpoveď.

Wastescape Battlemage

Ďalší pekný odkaz na Thornscape Battlemage. Teda on sa mechanicky podobá ina iné bytosti zcyklu, ale Thornscape je moja srdcovka. Síce „núti“ hrať konkrétne farby (zelenú a modrú) ama skôr taký „štandardný nádych“, ale mohla by to byť slušná tempo bytosť. Buď bude fungovať ako predražený Man-o'-War (s Eldrazi Temple ani nie), čo ale niektoré agresívnejšie eldrazi decky možno privítajú, alebo to bude veldrazi deckoch striktne lepší Reclamation Sage, ktorý dokáže poriešiť Jeden prsteň.

Waterlogged Teachings a Stump Stomp

Nevýhodou týchto dvojfarebných landov oproti jednofarebným je samozrejme ich tapnutý príchod. Ako land dávať dve rôzne farby aako spell mať hybridnú manu vmanacoste je síce výhoda, ale prosto už môžu byť na modern príliš pomalé (alebo drahé). Ale ak sa nájdu decky, ktorý si jeden pomalší land môžu dovoliť, tak tieto dva majú asi najväčšiu šancu. Gruul farebná kombinácia asi bude disponovať dostatkom bytostí avtom prípade je to land, ktorý môže byť removalom vaggro mirrore. No apomalší Dimir kontrolný alebo kombo deck môže chcieť tútor na nejaký potrebný instant. Ale hlavné plus Teachings je v tom, že vie nájsť akúkoľvek kartu sflash. Ateda iniečo ako Orcish Bowmasters (ak by súper kládol One Ring), Endurance (ak by sme potrebovali vyprázdniť súperov hrob),Solitude (ak by sme potrebovali removal), ale tiež Snapcastera, Brazen Borrower-a alebo i niečo viac komboidnejšie. Takže uvidíme.

BEZFAREBNÉ ARTEFAKTY AELDRAZIOVIA

Level 1

Vexing Bauble

Mám rád takéto jednomanové hate artefakty. Ahistoricky bývali takéto artefakty hrateľné ahrávané (Pithing Needle, Relic of Progenitus, Grafdigger´s Cage, ...). Jediným mínus oproti predchádzajúcim dobám je teraz samozrejme to, že všetky farby majú dosť kvalitných možností ako sa takýchto permanentov zbaviť. Na druhej strane má táto sideboardovka ikopec výhod. Môže ho hrať akákoľvek farebná kombinácia. On play dosiahne na niektoré najhranejšie decky modernu ako Rakdos Scam, Living End alebo Crashing Footfalls. No avprípade, že ju nebudeme momentálne potrebovať, alebo (ešte lepšie) ak na ňu bude mieriť súperov removal, tak ju môžeme irelatívne lacno precykliť. Toto bude veľmi, veľmi dobrá sideboardovka. Rád by som napísal, že táto Bauble „prinúti“ hráčov hrať Magic viac fér, ale je mi jasné, že kombo hráčov to nezastaví (a to je asi dobre), len to dá fér hráčom ďalší silver bulet do sideboardu, na súboje proti nim. No ana leveli 1 je preto, pretože pravdepodobne bude súčasťou „Urza´s Saga package“ ateda je to main deck materiál. Som rád, že znej urobili účko.

Winter Moon

Ako už niekto na internete napísal, toto je „Winter Orb a Blood Moon lovechild“. Bohužiaľ/našťastie to nie je ani Winter Orb ani Blood Moon. Na druhej strane keďže na moderne nie ani Winter Orb, ani Back to Basics (ato je silná karta dokonca ina legacy), tak mám pocit, že niektoré decky ho radi využijú. Na rozdiel od „problému“ Null Elemental Blastu – viď. nižšie – viacfarebné decky síce nehrajú veľa viacfarebných kariet, ale hrajú viac ako dosť nonbasic landov. Takže by to mohla byť dôležitá súčasť Rx Prison deckov. Winter Moon je horší ako Blood Moon pretože necháva súperovi jednu zem spotrebnou farbou many, na druhej strane je lepší, pretože „nedáva“ súperovi masu červenej many. Plus umožňuje staré dobré Winter Orb/Icy Manipulator kombo, stapovaním Orbu na konci súperovho kola. Čo samozrejme už asi nebude dosť dobré na modern - nebude na to na formáte čas. Plus sa bude dať pravdepodobne ľahšie zničiť (ako Moon), ale zase môže byť na stole skôr atak sním možno dokážeme nachytať neopatrného súpera. Pamätám si doby – zmôjho krátkeho času hrania na legacy – ako som sa vmojom trojfarebnom Naya decku zobavy pres Wastelandom pomocou fečiek a Sakura-Tribe Elder-a snažil dostať na stôl čo najskôr základný les, pláň ahoru. Bude sateraz ina moderne fetchovať opatrnejšie?

Level 2

Sapphire Medallion a Ruby Medallion

Tu som možno príliš ovplyvnený svojou minulosťou atým množstvom hier, ktoré som na starom Type 2 hrával proti Celomodrému peklu (viď. môj už naozaj starý článok zdruhej série Malých dejín Magicu), ale mám pocit, že práve tieto dva medailóny by ešte mohli nájsť uplatnenie i na moderne. Hlavne ale vkombo deckoch, ktoré si môžu dovoliť „stratiť kolo“ vyložením takéhoto artefaktu, pretože vďalšom kole už môžu ... i vyhrať. Napríklad taký Izzet Storm teraz využíva na zlacňovanie Goblin Electromancer-a aBaral-a, Chief of Compliance. Ja viem, že madailony zlacňujú iba spelly jednej farby, ale zase sú odolnejšie (artefaktový removal je na formáte stále ešte zriedkavejší ako creature removal) anapríklad Ruby Medallion by sa podľa mňa do decku celkom hodil. Väčšina spellov, ktoré chceme zlacňovať sú aj tak červené (Desperate Ritual, Pyretic Ritual, Manamorphose, Past in Flames, ...). No a Sapphire Medallion, keďže všetky medailóny zlacňujú všetky spelly jednej farby (vrátane bytostí) by možno mohol byť dobrý s Urzom, Lord High Artificier-om. Vdruhom kole medailon, vtreťom Urza aešte mi ostane modrá mana (z medailonu) na Metallic Rebuke (discount za medailon akonštrukt zUrzy). Takže úvod je tu, teraz už len nájsť tú správnu winn condition.

Disruptor Flute

Pithing Needle 3.0. Teda ak za Pithing Needle 2.0 považujeme Sorcerous Spyglass. No aFlute je možno horšia ako Needle – hlavne kvôli svojej vyššej mana value, na druhej strane je ale lepšia ako Spyglass. Pretože „Needle style“ to môže byť (potenciálne, teoreticky) upkeepová, dvojmanová, bezfarebná (skoro) Stifle proti súperovým hrozbám so sorcery aktivačnými abilitami. Napríklad planeswalkerov. Tiež ju môžete samozrejme zakúzliť „in response“ na castenie nebezpečnej súperovej karty saktivačnými abilitami. Plus to ale môže byť i cielená Trinisphere na jednu konkrétnu súperovu hrozbu. Takže to bude dobrá voľba proti deckom ako Living End či Crashing Footfalls. Utakýchto sideboardových možností oceňujem ich bezfarebnosť ahlavne širší „hate“ záber. Ako som už písal - sideboard má iba 15 slotov. Ale vkonečnom dôsledku pôjde oto, očo vždy. Čoho sa náš deck najviac boji ana čo budeme chcieť byť extra pripravený do druhej atretej hry.

Level 3

Devourer of Destiny

Vúvodnej ruke neskutočne pomôže. Dokáže Monogreen Tronu (potenciálne) nájsť potrebný urza land. Lenže tento deck má vlastný spôsob ako hľadať veci atiež dosť vlastných silných pay off-ov. No anapríklad vnejakom Gx Eldrazi decku dokáže on draw (potenciálne) vupkeepe nájsť Ugin's Labyrinth, potiahnuť ho, potom sa do neho „inprintnúť“ aby dával dve many anakoniec ho vlategame dokážeme izahrať azískať tak klasické 2 za 1. Ktoré (vysoko pravdepodobne) získame aj keď bude Devourer prerušený, pretože má cast trigger. Lenže to je „dream scenario“, pre ktorý by sme ho pravdepodobne museli hrať vplaysete ato sa asi fakt neoplatí. Lenževprípade „worst case scenario“ to proste bude drahá karta, ktorá bude jednoducho zavadzať na ruke.

Null Elemental Blast

Toto by teoreticky mohla byť jedna znajlepších kariet sady. Keby nezapadla iba do jedného/dvoch deckov. Akeby nebol modern teraz taký „jednofarebný“. Ja viem ako to znie, ale ak sa na to pozriete bližšie, tak zistíte, že na formáte je síce naozaj kopec viacfarebných deckov, len sú po väčšinou zložené zjednofarebných kariet. Síce hrajú inejaké tie viacfarebné, ale až na výnimky nie vnejakom výraznom množstve. Stále ale platí, že ním decky ako Monogreen Tron, Eldrazi Tron a (možno vzniknuvší) Monogreen/Simic Eldraziovia za jednu manu dokážu instantne zničiť permanety ako Wrenn and Six, Leyline of the Guildpact, Omnath, Locus of Creation či Atraxa, Grand Unifier. Alebo ním prerušiť spelly ako Terminate, Expressive Iteration, No More Lies apodobne. Ak by na modern prišli Blue Elemental Blast aRed Elemental Blast bol by to teda opoznanie väčší hukot, ale aj tak to bude dobrá sideboardovka. Plus to bude výborná karta do konkrétneho highlandera a commandera.

Kozilek, the Broken Reality

Sprvých eldrazi titánov bola podľa mňa najsilnejšia Emrakul, zdruhých Ulamog (z dlhodobého hľadiska) atentoraz je to podľa mňa Kozilek. Za 9 mán technicky získame jednu 9/9-ku, dve 5/4-ky aštyri extra karty. Pričom súpera „oberieme“ odve karty adáme mu dve 2/2-ky. Takže to vo vákuu vyzerá ako veľmi dobrý obchod. Teraz len kde zobrať tú manu? Ako som už písal, tak „klasický“ Monogreen Tron má dosť vlastných silných kariet. Vymení jedného (z dvoch) Ulamogov za Kozileka? Možno. Neviem, nie som tron player. Predsa len je Ulamog nezničiteľný aporazí súpera na (+/-) dva útoky. Vznikne na moderne nejaká naozaj hrateľná Monogreen/Simic Rampa, kde by sa uživil? Ochranu pred prerušovaniami by veľkým eldraziom logicky mohla poskytnúť Cavern of Souls. Ale bude to lepšie než „starý dobrý“ Amulet Titan? Neviem. Je to síce podľa mňa najsilnejší eldrazi, ale nájde si deck?

Emrakul, the World Anew

Nie je to najsilnejšia Emrakul, ktorú sme doteraz videli, na druhej strane sa podľa mňa dá najjednoduchšie necheatovať do hry. Možnosti ako zahadzovať veci je na moderne dosť, trošku môže robiť problém (pravdepodobne) farebná mana potrebná na takýto discardovací spell, ale to sa dá poriešiť podobným spôsobom ako rieši Monogreen Tron svoju zelenú. Len keď na to príde, tak možno efekt tejto Emrakul nie je až taký silný ako sa zdá. Balíky zmasou bytostí chcú vyhrať skôr, než sa (pravdepodobne) dostaneme na 6/7 (minimálne jednu many asi bude stáť discardovací efekt) mán amidrange to hrávajú na jednu/dve bytosti. Aak Emrakul zničia nejakým obetovacím efektom, tak sme za 6/7 mán zahrali dvojitý removal. Áno, ak sa nám skrz sol landy podarí dostať na stôl 12/12-ku vštvrtom kole, tak proti niektorým deckom asi vyhráme. Ale ako často sa to stane?

Kozilek's Command

Ako som už neraz písal, mám rád modálne spelly. Ale faktom podľa mňa je, že na to koľko tento spell stojí (alebo môže stáť), nemá žiaden zrelatívne silných módov extra dobre nacenený. Teoreticky sa prvým módom dokážeme na konci súperovho kola narampyť do nejakého naozaj veľkého eldraziho – takže to trochu uľahčí hranie i Ugin's Labyrinth-u. Vtom zmysle, že si potom možno budeme môcť dovoliť hrať ojedného/dvoch sedemnanových eldraziov viac. Druhý síce dokáže scryovať hlboko, ale aj tak potiahne iba jednu kartu. Tretí je síce slušný removal, ale extra manovo efektívne to nebude. No aštvrtý mód je gravehate, ale aj keď všetci vedia, že takéto karty rád maindeckujem - ija sám vidím, že to tiež nemá najlepší pomer cena/výkon. Takže 4 manovo náročnejšie módy: rampa, filter + draw, removal agrave hate. Ateraz to porovnajte strojmanovým hrávaným Kolaghan's Command-om alebo štvormanovým Cryptic Command-om, ktorý sa pritom už skoro nehraje. Takže za najväčšie plusy tohto commandu považujem to, že to instant aže nám ho dokáže zlacniť Eldrazi Temple. Takže nakoniec môže byť dobrý. Vjednom decku. Ktorý bude chcieť inejaký všestrannejší eldrazi spell.

Ulamog, the Defiler

Nechápte ma zle. Tento Ulamog je silný. Ale ten starý je silnejší. Plus nový Kozilek aspoň prináša niečo nové, iné. Mám ale pocit, že Ulamog je stále otom istom vslabo ružovom. Má silný cast trigger, ale ten hru (veľmi často) nevyhrá. Na to aby ju vyhral, musí útočiť. Ajeho ward je silný, ale keď bude môcť, súper ho zabije. Izo stratami, ktoré mu to prinesie. Áno, môže vyhrávať hry. Ak príde a súper ho nezničí, tak svojím útokom už ho naozaj zdecimuje. Len si nie som istý, či mu dá nejaký balík prednosť pred tým starým Ulamogom. Kozileka možno budú hrať pre „iný uhol útoku“. Amožno ani to nie. Ulamog má ale silnú konkurenciu „sám vsebe“. Ale samozrejme sa môžem mýliť.

It That Heralds the End

Ako som písal pri rozbore červenej a Eldrazi Linebreaker-a, nemyslím si, že Monored/Gruul Eldrazi Aggro je tá najlepšia cesta pre eldrazi balíky. Ale ak by sa niekto chcel oniečo pokúsiť, tak stále môže čerpať zeldrazi sol landov apotom je toto klasický dvojmanový „lord of atlantis type“ lord pre práve takýto deck.

Solar Transformer

Ak naozaj vznikne nejaký (vtomto prípade asi) trojfarebný energy deck, tento artefakt v ňom pravdepodobne bude. Pretože nás nielenže dokáže narampyť zdvoch mán do štyroch vtreťom kole (Aether Revolt, Primal Prayers, ...) afarebne nás vprípade potreby zafixovať, on nám idodá relatívne veľké množstvo energie pre naše pay off spelly (Chthonian Nightmare, Aetherworks Marvel, ...). Neviem akej farebnej kombinácie daný deck bude akeď na to príde, ani to či vôbec vznikne, ale Transformer robí presne to, čo by takýto deck mohol chcieť.

Worn Powerstone

Nehráva sa ani na legacy. Neviem či po ňom na moderne siahnu nejaký Monogreen/Simic Eldraziovia alebo skôr nejaký artefaktový kombo deck, ale rozhodne je to zaujímavý prídavok na formát. Už bude pravdepodobne na tento formát príliš pomalý, ale ak by sme chceli imanu iartefaktové synergie, tak potom by možno nejakú šancu mal.

Urza's Incubator

Pravdepodobne ztoho môže byť nejaký novší kombo deck, ale na neho ja rozhodne neprídem. Ono totiž na veľké, silnejšie (ETB) bytosti tu už roky máme omanu lacnejšie Heartless Summoning (rovnako ako kombo sAcererak-om a Relic of Legends) anič ztoho nie je. Mohol by sa možno hodiť pre nejaký voblasti p/t slabší tribal ako napríklad Monored/Rakdos Goblins, ale to je rozhodne na dlhé lakte. Takže asi zostáva naozaj to kombo alebo ... prepadlisko dejín.

ZEME

Level 1

Shifting Woodland

Pravdepodobne najlepšia karta zcyklu. Riziko je (ako ukaždého ztýchto landov) minimálne, ale potenciálny zisk naozaj značný. Od jeho fér využitia akopírovania zničených silných bytostí, artefaktov avprípade nutnosti inejakých utility zemí v midrange buildoch, až po samozrejme kombo využitie akopírovanie niečoho ako Omniscience (ktorú do hrobu dostaneme pomocou Unmarked Grave, keď si draw adelirium zadarmo poistíme pomocou Mishra's Bauble). Okrem toho má Woodland ale ikopec ďalších výhod: 1) ako jediný zcyklu sa nemusí pre svoju aktiváciu tapovať atak potrebujeme už „iba“ tri ďalšie zeme, 2) vieme ho aktivovať prietokovo (ak na to teda máme manu) avieme tak „prepínať“ medzi jednotlivými permanentami vhrobe, 3) daný permanent pri kopírovaní neexilujeme atak nám to nebude narúšať delirium, 4) ak budeme kopírovať bytosť čo ilen kolo potom čo prišla táto zem do hry, budeme ňou môcť iútočiť, 5) aaj keby sme nemohli útočiť, tak kopírovanie niečoho ako Atraxa, Omnath či Primeval Titan postačí isamo o sebe, 6) budeme si vedieť túto zem relatívne ľahko dohľadať aešte si pri tom i naplniť hrob. Taká Urza's Saga nájde Expedition Map (a nakoniec prispeje kdeliriu) aExpedition Map nájde Woodland (a prispeje kdeliriu). Omožnostiach Traverse the Ulvenwald počnúc (na delirium budeme hrať tak, či tak) akartami ako Wight of the Reliquary a Sowing Mycospawn končiac – ani nehovorím. Dve nevýhody sú, že nemôžeme kopírovať sférochodcov, pretože budú mať 0 lojalitu (si myslím) ato, že nám súper samozrejme môže ľahko narúšať plán dosiahnuť delirium. Ale itak mám dojem, že minimálne ako one off si ju budú vedieť do mainu zaradiť skoro všetky zelené dekcy na moderne. Od Golgari Yawgmoth-a, cez Domain Zoo, Amulet Titana až po Gruul Aggro asamozrejme Jund Midrange. Ale možno som iba príliš nadšený z (podľa mňa) najlepšej karty zcyklu, ktorá je zelená.

Phyrexian Tower

Spolu s Ugin's Labyrinth-om je to druhý sol land prichádzajúci vtejto sade na modern. No a po Cabal Coffers vMH 2 je Tower ďalší pekný reprint silného čierneho landu pre modern. Uznávam, že keď prišli Coffers, tak aj keď som ich vo svojom Rýchlom rozbore vyzdvihol, veľmi som im neveril. Ale Monoblack Coffers sa na formáte celkom pekne ujali. No autejto veže to bude podobné. Na rozdiel od Flare cyklu totiž môžeme obetovať itoken. Takže rozsah deckov môže siahať od Rakdos Scam, cez Golgari Yawgmotha a Asmo Food až po nejakých okrajovejších Rakdos Goblins. Nakoniec sa môže táto zem ukázať ako výrazne silnejšia ako Shifting Woodland. Predsa len už prešla „testom času“ amá jednoduchšiu podmienku na fungovanie. Môžeme obetúvavať rekurzívne bytosti kvôli mane (Gravecrawler, Bloodghast), môžeme obetúvať bytosti kvôli mane aextra value (Stitcher´s Supplier). Na druhej strane ak toto nezlomí väz Grief-ovi, tak už nič. Pretože vďaka tejto zemi vieme obetovať evoknutého Griefa amať dve many na Dauthi Voidwalker-a alebo extra Thoughtseize.

Ugin's Labyrinth

Pravdepodobne ho nebude chcieť Monogreen Tron, ktorý ma na produkciu masy many vlastné zeme, ale možné to je (pár 7+ manových kariet má). Možno Eldrazi Tron by ho ako two off vyskúšal (má ale tiež pomenej 7+ manových kariet). Frank Karsten pravdepodobne vypočíta aký presný počet 7+ kariet potrebujeme. Ale zase nejaký Monogreen/Simic Eldraziovia skartami ako Nulldrifter a All Is Dust by ďalší playset (potenciálne) dve many prinášajúcieho landu určite privítali. Ateraz asi príliš tlačím na pílu, ale možno iUx Affinita hrajúca karty ako Myr Enforcer, Frogmyr Enforcer a Sojourner's Companion (napríklad preto, aby sa vyhla ničeniam ako Meltdown aPest Control) by túto zem využila. Vkaždom prípade ... ak príde na stôl bez imprintnutia, je to horšie Wastes. Ale ak sa nájde na úvodnej ruke sedemmanovka? Urýchlenie, ktoré potom dokáže zariadiť bude značné. Vprvom kole dokážeme zahrať Chalice of the Void za jedna azastaviť tak súperov discard či burn avdruhom čo ja viem Trinisphere. Možností je veľa. Najväčšou výhodou tejto zeme je ale to, že technicky nemá downside. Prichádza netapnutá ajej použivanie nás nič nestojí. Na rozdiel od City of Traitors či Ancient Tomb. No a užlen tak na okraj - ak sa rozšíria bezfarebné eldrazi ainé decky, či už stýmto landom alebo bez neho, tak sa možno zvýši ihrateľnosť kariet ako Break the Ice.

Cephalid Coliseum

Ďalší prípad očividnej kombo karty prichádzajúcej stouto sadou. Aj keď je toto skôr taký kombo enabler, ktorý pomôže Ux Kombo balíkom rýchlo sa – ako preťahať kpotrebným kartám, tak rovnako i dostať potrebné karty do hrobu. Plus to pomôže - ak nie vyslovene kombo deckom, tak určite deckom, ktoré nerobia „veci“ práve fér. Teda deckom akoFivecolor Dredge alebo Izzet Phoenix. No apopravde ani Ux Kontroly podľa mňa nepohrdnú vmid/late game možnosťou potiahnuť si 3 karty (a vymeniť ich za nepotrebné zeme). Pritom prichádza netapnutý adáva dokonca ifarebnú manu.

Level 2

Arena of Glory

Možno by to spôsobilo viac školy ako osohu, ale aj tak to napíšem - škoda, že toto nie je „tretí“ sol land sady. Takto je to zem, ktorá nás síce nenarampí, ale aspoň umožní dať tej našej poslednej vyloženej bytosti haste apritom spôsobí minimálne „obtiaže“ vmaine. Takže ho možno predsa len využijú decky ako Monored Aggro, Gruul Aggro, Kuldotha Aggro, (viac červení) Boros Humans, Monored Eldrazi aMonored/Rakdos Goblini. Výhodou je totiž ito, že tými dvoma manamy môžeme zaplatiť za dve rôzne bytosti aobe tak dostanú haste. Aaj keby sme si ňou urýchlili iba tu jednu (možno masívnejšiu) treťokolovú bytosť. Technicky – ak to veľmi preženiem – by sme tým získali „extra kolo“. Pretože inak by tá bytosť mohla „zasiahnuť do hry“ až okolo neskôr.

Monumental Henge

Porovnajte ho s takým Castle Locthwain. Locthwain nás síce zraňuje, ale ťahá o manu lacnejšie akartu naisto získame. Henge nás zase síce nezraňuje amožno si budeme môcť ivybrať, ale zase môžeme missnúť. Stále si ale myslím, že taký Azorius Kontrol by túto zem mohol minimálne skúsiť. Mystic Sanctuary hrával. Vmaine má Narset, Teferiho, One Ring. Vsideboarde potom Chalice of the Void aobčas Cursed Totem. No a taký Hammer Time chce síce vyhrať skôr ako bude mať vôbec dosť many na to, aby túto zem reálne využil, ale ako „one off poistka“ na situácie, kedy sa niečo pokazí, by ju tiež skúsiť mohol. Prinesie totiž minimálne obmedzenia azisk bude ... aspoň nejaký. Stále je možnosť, že to bude na modern príliš pomalé, ale aspoň na rozdiel od takého Castle Vantress naozaj ťahá kartu.

Level 3

Urza's Cave

Toto mi príde skôr ako karta do highlandera acommandera, ale je možné že ina moderne niekto tejto zemi miesto nájde. Možno Monoblue Tron, ktorý nemá prístup ku Sylvan Scrying by jednu uživil. Možno iMonogreen Tron ako poistku, ak sa veci pokazia. Ako takú neprerušiteľnú Expedition Map. Možno Amulet Titan? Neviem, toto naozaj nie sú „moje decky“. Takže je kľudne možné, že to bude na modern pomalé - 3 many (technicky 4) sú už naozaj dosť. Ale ak sa nájde deck, ktorý bude veľmi, veľmi chcieť nájsť si ten svoj broken land - akýkoľvek - abude chcieť obchádzať prerušovania, tak potom táto zem nejakú budúcnosť má.

Barbarian Ring

Podobný prípad ako Coloseum vyššie, aj keď samozrejme nie tak silné. Stále to ale bude pre Monored aBoros Burn dobrý spôsob ako dokončiť dobre rozbehnutú prácu, navýšiť počet damage „spellov“ bez zníženia počtu landov alebo zastreliť súperovu protekčnú bytosť (Sanctifier en-Vec, Auriok Champion, ...).

Deserted Temple

Ďalší pekný reprint, tentokrát zOdyssey. Aaj keď to nebude (pravdepodobne) žiadna bomba, na moderne je pár zemí, ktoré sa oplatí odtapnúť. Vprvom rade samozrejme Urza's Saga. Vďaka čomu si dokážeme vyrobiť ojeden konštrukt viac. No apotom sú tu zeme ako Cabal Coffers či Lotus Field. Natlačí sa do nejakého decku?

Ato by bolo asi tak všetko. Bol to dlhý rozbor (29 strán) ale už sme na konci :o) Aako dvakrát predtým, ipo tretíkrát sa teším na vaše postrehy vkomentároch.

Rychlý rozbor Modern Horizons 3 - 3. část (2024)

References

Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Dr. Pierre Goyette

Last Updated:

Views: 6362

Rating: 5 / 5 (70 voted)

Reviews: 93% of readers found this page helpful

Author information

Name: Dr. Pierre Goyette

Birthday: 1998-01-29

Address: Apt. 611 3357 Yong Plain, West Audra, IL 70053

Phone: +5819954278378

Job: Construction Director

Hobby: Embroidery, Creative writing, Shopping, Driving, Stand-up comedy, Coffee roasting, Scrapbooking

Introduction: My name is Dr. Pierre Goyette, I am a enchanting, powerful, jolly, rich, graceful, colorful, zany person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.